Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin a židé

Na pozadí Rusko-Ukrajinského sporu a sestřeleného ruského letadla v Sýrii si můžeme udělat úplnější a ostřejší obrázek o vztahu Vladimíra Putina k židům a Izraeli.

Politiku Vladimíra Putina, podle mého soudu, formovaly tři klíčové faktory:

  1. bombardování a porážka pravoslavného Srbska, kdy mu Putin, jako nově nastoupivší prezident, nemohl přijít na pomoc, díky celkové slabosti Ruska.  Porážku Srbska bral nejen jako pokoření Ruska, ale i svojí osoby. Tehdy si slíbil, že už nikdy nedovolí, aby Rusy - za jeho vlády - někdo ponížil. Odtud pochází i jeho urputnost až umanutost - za každou cenu vrátit Rusko mezi respektované a obávané světové mocnosti;
  2.  za Jelcina, po němž přebírá prezidentský úřad, byla země řízena vlivnou skupinou zvanou semibankirščina („vládou sedmi bankéřů“, ZDE). Sedm největších bankéřů Ruska vlastnilo řádově polovinu celé ruské ekonomiky, přičemž všichni, až na jednoho (Potanina) byli židé. Odtud vyplynula nutnost s mocnou domácí židovskou lobby vyjít a spolupracovat;
  3. vyhodnotil si, že jedním z hlavních důvodů neúspěchů Hitlera a Stalina byla jejich protižidovská politika. Putin dospěl k závěru, že sovětský antisemitismus, vedl k odchodu statisíců vzdělaných Židů do zahraničí, způsobil zaostávání, a poté i mocenský úpadek Sovětského svazu. Samozřejmě, že totéž nechce dopustit u současného Ruska. Odtud se odvíjí i jeho relativně vstřícné chování vůči ruským židům.

Jeho vztah k židům formovala rodina a jeho přátelé, o nichž se ví, že mnozí z nich byli Židé. Například Putinův trenér a „druhý otec“ Anatolij Rachlin, kterému šel vloni Putin na pohřeb, nebo bratři Arkadij a Boris Rotenbergové, jeho spolubojovníci a dnešní spojenci z dob petrohradského judistického oddílu. I jeho hlavní političtí učitelé byli židé, počínaje petrohradským starostou Anatolijem Sobčakem a ruským prezidentem Borisem Jelcinem konče. Také bez souhlasu ruské židovské lobby by se nikdy ruským prezidentem nestal.

Ruští židé mají pro Vladimíra Putina nezastupitelnou úlohu zprostředkovatelů kontaktů se Západem, což je tradice přejatá už od Stalina. Když Sovětům začalo v roce 1942 „téct do bot“,  Stalin na čas utlumil antisemitismus a povolil vznik židovského antifašistického výboru. Jeho předsedou byl jmenován Solomon Michoels (ZDE), který v této funkci cestoval po USA, Kanadě a Velké Británii, kde agitoval ve prospěch SSSR a žádal o finanční podporu vojenských akcí Rudé armády. Výsledkem byly ohromující vybrané finanční prostředky umožňující nákup 1000 letadel, 500 tanků, jídla a oblečení pro armádu i civilní obyvatelstvo.

Ve vztahu k Izraeli musí Vladimír Putin vzít v úvahu, že přibližně 15% tamního obyvatelstva pochází z bývalého Sovětského svazu a je jasné, že jejich zájmy nemůže nerespektovat. Obdobný je vztah Izraele k Rusku. Izrael bere Rusko jako svého významného partnera, jehož zájmy se také snaží respektovat. Jen pro ilustraci: Izrael se nikdy lacině nepřipojil k protiruským sankcím, byť k tomu byl mnohokrát vyzýván. Nepřipojil se ani ke všeobecné štvanici na Putina, když ruští vojáci začali obsazovat Krym. Zástupce Izraele se na zasedání Valného shromáždění OSN odsuzující referendum na Krymu vůbec nedostavil. Samozřejmě očekáváme, že Rusko pomůže Izraeli tam, kde to bude potřebovat. Potřebujeme, aby Vladimír Putin Sýrii neprodal vyspělý protiletadlový systém S-300  a potřebujeme ho i v boji proti íránskému jadernému programu. Znovu opakuji, z obou stran se jedná o pragmatický vztah beroucí v úvahu partnerovy zájmy.

A co říci na závěr? Osobně jsem stávajícími vztahy mezi Vladimírem Putinem a židy a byl bych rád, kdyby vydržely i do budoucna.  

------------------------------------------

Pod čarou: měl Lenin židovské předky?

Veřejnost se často dohaduje, zda Lenin měl či neměl židovské předky. Takže jaká je pravda? Státní historické muzeum v Moskvě vystavilo v roce 2011 poprvé utajovaný dopis, který v roce 1932 napsala J. V. Stalinovi Anna Uljanovová, sestra Vladimíra Ilijiče Lenina. Vyzývá v něm Stalina, aby zastavil antisemitskou rétoriku a útoky v řadách komunistické strany a argumentuje tím, že jejich rodina má také židovské předky. Leninův dědeček z matčiny strany byl ukrajinský Žid, který konvertoval ke křesťanství, aby svoji rodině zajistil lepší životní podmínky a vyhlídky v carském Rusku. "Pocházel z chudé židovské rodiny z Žitomiru na západě Ukrajiny," píše Uljanovová v dopise, který ruská veřejnost mohla spatřit poprvé v roce 2011.

Za druhé, abychom byli spravedliví a nevykreslovali židy jen jako oligarchy, je nutné popravdě říci, že po Velké říjnové revoluci, byli ve většině řídících také židé (mluví se až o 85 % funkcí). Právě vzdělaní ruští židé byli, jako jediná skupina, schopni po revoluci obsadit vysoké státní a revoluční posty po carské administrativě, která byla revolucí smetena. Nová moc slibovala židům i jiným menšinám rovnost, volnost, bratrství, což jsou opojná hesla pro občany, kteří byli dříve ponižováni a persekvováni. Vzepjatý revoluční ateismus dovedl řadu vzdělaných židů ke komunismu. V politbyru bolševické strany byli do roku 1922 z pěti členů tři židé (Lev Kameněv, Grigorij Zinovjev, Lev Trockij). Souhrnně řečeno, v historii najdeme židy na obou stranách pomyslné barikády.

Autor: Vít Klíma | pondělí 24.9.2018 11:37 | karma článku: 21,54 | přečteno: 979x
  • Další články autora

Vít Klíma

Mladí, přijeďte pomoci osídlit Gázu

Škarohlídi tvrdí, že Izrael za nepřiměřenou odvetu v Gáze tvrdě zaplatí. Částečně určitě ano, ale na druhé straně se stane přitažlivější pro naši mládež. Mládež z různých zemí, která dobrovolně přijde svému státu na pomoc!

20.12.2023 v 14:05 | Karma: 17,47 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Propluje či nepropluje EU mezi Scyllou a Charybdou?

Evropa dnes proplouvá mezi vnitřními sociálními otřesy a další vlnou migrace. Specifikou této migrační vlny je, že migrantům nejde ani tak o „dobré bydlo“, jako primárně potrestat nás, Evropany za naši věrolomnost.

7.12.2023 v 11:05 | Karma: 10,43 | Přečteno: 143x | Diskuse

Vít Klíma

Přesídlí část Palestinců do provincie Al – Anbar?

Bylo, nebylo, jednoho krásného dne přijeli do Izraele jednat zástupci provincie Al – Anbar. Bez mučení přiznávám, že jsem zpočátku vůbec nevěděl, že taková provincie vůbec existuje. Pojďme si ji nejprve představit ...

30.11.2023 v 10:27 | Karma: 10,26 | Přečteno: 161x | Diskuse

Vít Klíma

S Izraelci je lepší obchodovat, než válčit

Chcete-li v Izraeli postavit průplav mezinárodního významu, pak musí být maximálně bezpečný. Izrael se tak - za každou cenu - musí zbavit teroristů, a to i za pomoci svých arabských spojenců.

21.11.2023 v 10:04 | Karma: 20,88 | Přečteno: 410x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Ukrajina a Hamás nás stáhnou ke dnu

V určitém stádiu životnosti domu se musíme smířit s tím, že se jej už nevyplatí opravit, ale výhodnější je postavit nový. Platí to i o českém státu, který války stáhnou ke dnu.

8.11.2023 v 9:19 | Karma: 18,78 | Přečteno: 315x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 897x
Autor je Mezinárodní realitní konzultant a symatizant DiEM 2025 (diem25.og).

Seznam rubrik