Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

III. Skončí ukrajinská válka obdobou Daytonské mírové dohody?

Proces découplée (oddělování) Východu od Západu nutně skončí tím, že mezi nimi budou vytýčeny nové hranice. Můj odhad: stane se jimi řeka Dněpr! Váš tip?

Proč dnes Rusové válku prohrávají?

„Probuďte mě za 100 let a zeptejte se, co se děje v Rusku a já okamžitě odpovím - pijí a kradou“. Michail Jevgrafovič Saltykov-Ščedrin

Stávající porážky Ruska mají jasného viníka - rozkrádání. Někde „po cestě“ na Ukrajinu se „ztratily“ peníze, jídlo a benzín a vojáci tak zůstali trčet v celých kolonách o hladu, bez nábojů a bez paliva. Dnes už pár ruských generálů kvůli tomu skončilo v nejpřísněji střeženém ruském vězení - v moskevském Lefortovu. Místo stávajících zkorumpovaných generálů byl jmenován nový ruský velitel, Alexandr Dvornikov, se zkušenostmi ze Sýrie. Co to pro Ukrajinský konflikt znamená? Ať už se to některému čtenářů líbí či nelíbí, jaderná mocnost niky nebyla poražena nejadernou. Jediným pozitivním východiskem z války pro Ukrajinu je buď porazit ruské ozbrojené síly v poli a vynutit si jejich ústup z ukrajinského území; nebo přijmout Putinovy ??mírové podmínky, jak Ukrajincům radil izraelský premiér Naftali Bennett v prvních dnech války. 

Jistě se mohu mýlit, ale předpokládám, že válka skončí uzavřením mírové dohody obdobné té z Deatonu (ZDE). Putin má něco, co západní aliance postrádá: čas. Veřejné mínění se brzy začne obracet proti Globálnímu Západu, protože sankce zasahují i země, které s válkou nemají vůbec nic společného. OSN očekává, že díky nim bude 20 až 30 mil. lidí trpět hladomorem. Byl-li cíl Globálního Západu dosáhnout hladomoru, pak neexistoval efektivnější způsob, než vyvolat Rusko – Ukrajinskou válku. Rusko a Ukrajina jsou největšími světovými producenty obilí a kukuřičného oleje. Evropská produkce potravin je vysoce závislá na ruských fosilních palivech a hnojivech. Sečteno a podtrženo: Globální Jih a chudší občané Globálního Západu se brzy začnou reptat a ptát se, zda válka na Ukrajině za takové utrpení stojí. Západní Evropa, z obavy před celosvětovým vysokým růstem cen energií, nedostatku potravin a protizápadním náladám ve světě, nakonec raději podpoří mírovou dohodu, která bude pro Ukrajince nevýhodná a zafixuje ruské zisky. Vyjednaná dohoda bude téměř jistě vyžadovat zrušení nejtvrdších sankcí vůči Rusku, včetně zmrazení aktiv ruské centrální banky. Připomínám, že Daytonská mírová dohoda válku v Bosně ukončila, ale zároveň vytvořila nefunkční stát složený ze dvou částí – Federace Bosny a Hercegoviny a Republiky srbské. Čeká týž osud i Ukrajinu? Obávám se, že ano, a proto také odhaduji, že nová hranice mezi Východem a Západem povede podél řeky Dněpr.

Která evropská země na válce nejvíce získá?

Největším evropským vítězem bude Turecko - jako mírový prostředník mezi Ruskem a Ukrajinou. Zůstane mu přístup k levným ruským surovinám, což mu zajistí konkurenceschopnost na světových trzích a zároveň stoupne jeho politický vliv, což podpoří jeho snahu při obnovování Osmanské říše.

Mezi ideologické vítěze se zapíše i Česká republika. Československo, Václava Havla, bylo založeno na hodnotách, mezi nimiž - na čelním místě - stála odveta komunistům za únor 1948 a Rusům za srpen 68´. Ukrajinská válka končící porážkou Ruska důvody vedoucí ke vzniku Československa beze zbytku naplní. Už se můžeme těšit na Letnou, na vojenskou přehlídku na počet našeho vítězství.

Pováleční vize: „Dvojmoří“

I přes vítězství v boji s Ruskem se musíme v ČR začít přemýšlet o poválečném resetu. Díky découplée, chceme-li být bohatí a úspěšní, musí u nás vzniknout obchodní cesta spojující Sever a Jih Evropy. Dovolte mi, laskavě, abych vám nakonec představit svoji vizi vzniku „Dvojmoří“, situovanou do Jihočeského kraje. Oblast „Dvojmoří“ vznikne na jedné straně spojením Českých Budějovic s Jadranským mořem a na straně druhé, prostřednictvím spolupráce s Bavorskem i s Baltem. Základním stavebním kamenem propojující Jihočeský kraj se Slovinskem bude již existující projekt železničního spojení Českých Budějovic se slovinským přístavem Koper, který v roce 1975 navrhl a propočítal pražský profesor Karel Žlábek. Pracoval s odvážně dlouhým železničním tunelem s tím, že z vytěžené horniny postavíme svůj vlastní ostrov - jihočeský Adriaport! Třetím do „party“ v našem projektu bude Rakousko, které jej musí povolit. Nemyslím si, že schvalování bude složité, protože jak pro jeho obyvatele, tak i podnikatele bude velmi výhodný. Navíc v Linci plán předpokládal vybudovat železniční stanici, odkud by cestující mohli pokračovat na italský přístav Terst. Připomínám, že Terst býval nejdůležitějším přístavem Rakouské monarchie. Čtvrtým účastníkem projektu bude Bavorsko, kde pro jeho turisty půjde o vítanou zkratku k moři a pro bavorské podnikatele, základ nové obchodní cesty spojující Balt s Jaderským mořem. Podaří-li se projekt uskutečnit, budeme bohatí a úspěšní …..

Příště: „Dvojmoří“

 

Autor: Vít Klíma | středa 13.4.2022 10:22 | karma článku: 14,07 | přečteno: 543x
  • Další články autora

Vít Klíma

Mladí, přijeďte pomoci osídlit Gázu

Škarohlídi tvrdí, že Izrael za nepřiměřenou odvetu v Gáze tvrdě zaplatí. Částečně určitě ano, ale na druhé straně se stane přitažlivější pro naši mládež. Mládež z různých zemí, která dobrovolně přijde svému státu na pomoc!

20.12.2023 v 14:05 | Karma: 17,47 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Propluje či nepropluje EU mezi Scyllou a Charybdou?

Evropa dnes proplouvá mezi vnitřními sociálními otřesy a další vlnou migrace. Specifikou této migrační vlny je, že migrantům nejde ani tak o „dobré bydlo“, jako primárně potrestat nás, Evropany za naši věrolomnost.

7.12.2023 v 11:05 | Karma: 10,43 | Přečteno: 143x | Diskuse

Vít Klíma

Přesídlí část Palestinců do provincie Al – Anbar?

Bylo, nebylo, jednoho krásného dne přijeli do Izraele jednat zástupci provincie Al – Anbar. Bez mučení přiznávám, že jsem zpočátku vůbec nevěděl, že taková provincie vůbec existuje. Pojďme si ji nejprve představit ...

30.11.2023 v 10:27 | Karma: 10,26 | Přečteno: 161x | Diskuse

Vít Klíma

S Izraelci je lepší obchodovat, než válčit

Chcete-li v Izraeli postavit průplav mezinárodního významu, pak musí být maximálně bezpečný. Izrael se tak - za každou cenu - musí zbavit teroristů, a to i za pomoci svých arabských spojenců.

21.11.2023 v 10:04 | Karma: 20,88 | Přečteno: 410x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Ukrajina a Hamás nás stáhnou ke dnu

V určitém stádiu životnosti domu se musíme smířit s tím, že se jej už nevyplatí opravit, ale výhodnější je postavit nový. Platí to i o českém státu, který války stáhnou ke dnu.

8.11.2023 v 9:19 | Karma: 18,78 | Přečteno: 315x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Spolek chce s klimatickou žalobou uspět jako Švýcarky. Mají šanci, míní expertky

27. dubna 2024  19:54

Evropský soud pro lidská práva rozhodl minulý týden ve prospěch dvou tisíc švýcarských seniorek. Ty...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 897x
Autor je Mezinárodní realitní konzultant a symatizant DiEM 2025 (diem25.og).

Seznam rubrik