Brexit, válka o vodu a budoucnost české židovské komunity

11. 02. 2019 10:47:29
„Kdo je připraven, není překvapen“ (České přísloví). Budoucnost české židovské komunity je dnes natolik nejasná, že musíme být připraveni reagovat na jakýkoliv vývoj, ať už doma či v zahraničí. A že je a bude hodně turbulentní!

Budoucnost židovské komunity v Čechách ovlivní spíše vnější faktory, než ty vnitřní. Pnutí ze strany Čechů vůči Židům, známé z předválečné éry zmizelo, neb je nás dnes tak žalostně málo, že slovanskou většinu nemůžeme nijak a ničím ohrozit. V české židovské komunitě je navíc mnoho Židů s Východními kořeny, kteří se s Čechy hodně identifikují a mimochodem také nemají rádi Rusy, protože jejich předkové byli oběťmi mnoha pogromů. Dobré vztahy Čechů a Židů dnes podporují i přátelské vztahy obou států, jejichž výrazem jsou i pravidelné mezistátní konzultace, a to jak na úrovni vlád, tak i jednotlivých ministerstev obou zemí.

Čekám-li negativní vlivy n naši budoucnost, pak spíše ze zahraničí. Na prvním místě jsou to důsledky odstoupení USA a po té i Ruska od „Smlouvy o likvidaci raket kratšího a středního doletu“ (INF). Český ministr obrany Lubomír Metnar v rozhovoru pro Právo nevyloučil, že v případě zhoršení mezinárodní situace, mohou být v NATO zahájeny diskuse o rozmístění amerických základen v Evropě, včetně ČR. Předpokládám, že většina Židů s Východoevropskými kořeny tuto aktivitu podpoří. My Židé se Západními kořeny podpoříme spíše vznik Středoevropské konfederace, jako spolek zemí bez raketových základen. Vzniknou-li totiž nové základny na Ukrajině a Pobaltí území Ruska bude raketami dosažitelné v řádu minut, což zřejmě neumožní, jejich včasnou likvidaci. Pro představu: z Čech do Ruska dolétne raketa za cca 15 minut. Po ruském protiútoku na středoevropské základny NATO může zbýt po těchto státech také jen černá díra. Nejhorším důsledkem bude velký počet mrtvých a raněných, kteří zůstanou ležet na ulicích. Situace je známá ze Sýrie, kde se z hnijících těl vylíhly bakterie a způsobily epidemii Leishmaniózy. Není vyloučená ani morová epidemie (psy ožírají na ulicích mrtvoly a roznášejí jej). Vědomi si všech negativních důsledků, Židé se Západními kořeny primárně podpoří Středoevropskou konfederaci.

Budoucnost Židů žijících v ČR hodně ovlivní i průběh Brexitu. Bude-li tvrdý, může trup lodi zvané EU výrazně poškodit. Loď se může začít potápět a její posádka - po starém námořnickém zvyku – vyhodí přes palubu všechen náklad, který může postrádat. Laskavý čtenář nemusí být velký prognostik, aby odhadl, že jako první půjdou přes palubu slovanské státy. Není vyloučené, že začátkem zbavování se Slovanů je vznik nového Francouzsko – Německého (kvazi)státu. Západ od Slovanů dostal už vše, co od nich potřeboval získat a dnes jsou mu „východní potížisté“ jen na obtíž. Jsem zvědav, jak Češi na hozenou rukavici ze strany Francie a Německa odpovědí. Za naši stranu, podporuji vytvořit Středoevropskou konfederaci v návaznosti na neutrální Rakousko a Švýcarsko (podrobněji v příštím příspěvku).

Významný vliv na naši budoucnost budou mít pokusy o vznik nových kalifátů na Balkáně, kde Turci - za velké finanční pomoci Saudů - obnovují Osmanskou říši a Albánci Velkou Albánii. První kořistí Velké Albánie je Kosovo a čáku si dělají na islámskou část Černé Hory s centrem v Ulcinju, část Srbska, téměř polovinu Makedonie a severozápad Řecka. Snem tureckého prezidenta Ergodana (ZDE) je, aby Osmanská říše sahala od Černého moře (Bulharsko), přes Jaderské moře, Bosnu až po Vídeň. A Vídeň je už znepokojivě blízko u českých hranic ....

Třetím důležitým faktorem ovlivňující budoucnost naší komunity bude krymská válka o vodu mezi Ruskem a Ukrajinou. Ruská vláda opět ukázala svůj typický šlendrián, kdy dala povel k zabrání Krymu, aniž by pro něj zajistila dostatečné zdroje vody. Krym vysychá, s výjimkou zeleného jihu, což názorně ukazuje následující mapka:

Ke vší ruské smůle, odnikud jinud, než z Ukrajiny, dostatek vody pro Krym zajistit nelze. Rusům zbývají jen dvě možnosti: buď se Ukrajinci na obnovení dodávek vody dohodnou po dobrém, nebo po zlém (vojensky obsadí Severokrymský kanál) a obnoví přívod vody z Dněpru, který Ukrajinci přehradili.

Nepříjemnou otázkou zůstává, zda se Rusko – Ukrajinská válka o vodu nerozšíří i na další země, včetně té naší. Zřejmě bychom měli být připraveni, jak na ní reagovat.

Závěr

Budoucnost české židovské komunity v Čechách je značně neurčitá. Utěšuji se tím, že při prognózách platí klasický výrok jednoho moudrého rabína: „všechno bylo jinak, všechno je jinak a všechno bude jinak“, což není vyloučené ani v našem případě. Brexit může být měkký, nebo nebude vůbec, Bílý muž Balkán ochrání, Rusové se s Ukrajinci o vodě domluví a česká kotlina bude jedno z mála bezpečných v Evropě a my v ní rádi zůstaneme.

Příště: Středoevropská konfederace

Autor: Vít Klíma | pondělí 11.2.2019 10:47 | karma článku: 16.23 | přečteno: 679x

Další články blogera

Vít Klíma

Mladí, přijeďte pomoci osídlit Gázu

Škarohlídi tvrdí, že Izrael za nepřiměřenou odvetu v Gáze tvrdě zaplatí. Částečně určitě ano, ale na druhé straně se stane přitažlivější pro naši mládež. Mládež z různých zemí, která dobrovolně přijde svému státu na pomoc!

20.12.2023 v 14:05 | Karma článku: 17.47 | Přečteno: 373 | Diskuse

Vít Klíma

Propluje či nepropluje EU mezi Scyllou a Charybdou?

Evropa dnes proplouvá mezi vnitřními sociálními otřesy a další vlnou migrace. Specifikou této migrační vlny je, že migrantům nejde ani tak o „dobré bydlo“, jako primárně potrestat nás, Evropany za naši věrolomnost.

7.12.2023 v 11:05 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 142 | Diskuse

Vít Klíma

Přesídlí část Palestinců do provincie Al – Anbar?

Bylo, nebylo, jednoho krásného dne přijeli do Izraele jednat zástupci provincie Al – Anbar. Bez mučení přiznávám, že jsem zpočátku vůbec nevěděl, že taková provincie vůbec existuje. Pojďme si ji nejprve představit ...

30.11.2023 v 10:27 | Karma článku: 10.26 | Přečteno: 161 | Diskuse

Vít Klíma

S Izraelci je lepší obchodovat, než válčit

Chcete-li v Izraeli postavit průplav mezinárodního významu, pak musí být maximálně bezpečný. Izrael se tak - za každou cenu - musí zbavit teroristů, a to i za pomoci svých arabských spojenců.

21.11.2023 v 10:04 | Karma článku: 20.88 | Přečteno: 409 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.74 | Přečteno: 339 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 229 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 886

Autor je Mezinárodní realitní konzultant a symatizant DiEM 2025 (diem25.og).

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...