Platí i dnes, že „vražda na tyranu není zločinem“?

28. 12. 2018 8:21:26
Atentát je, byl a bude nedílnou součástí politiky. První jeho dokumentovaná oběť je datována až do doby před narozením Ježíše Krista (seznam nejvýznamnějších atentátů v historii najdete zde). Můžeme dnes očekávat jeho rensanci?

Sám pojem atentát má v Českých zemích negativní vyznění, protože většinou znamená násilnou smrt politika s cílem změnit mocenské uspořádání (poměry) v dané zemi. Z vlastní historické zkušenosti víme, že existují jak morálně neomluvitelné atentáty, tak i ospravedlnitelné případy, jako například atentáty na Hitlera či Heydricha.

Atentáty rozdělíme pro potřeby tohoto příspěvku na otevřené a skryté (utajené). Otevřené jsou ty, které atentátník provede na veřejnosti, protože chce společnosti poslat nějaký vzkaz. Takovým byl například atentát na Aloise Rašína (1923), ministra financí, kterého zastřelil na ulici mladý levicový anarchista protestující jím proti rostoucí moci velkokapitálu. Chce-li zadavatel vyvolat u veřejnosti pocit masového strachu a nebezpečí, nezvolí atentát, ale rovnou teroristický útok. Český právní řád definuje teroristický útok následovně:

(1) Kdo v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky, narušit nebo zničit základní politickou, hospodářskou nebo sociální strukturu České republiky nebo mezinárodní organizace, závažným způsobem zastrašit obyvatelstvo nebo protiprávně přinutit vládu nebo jiný orgán veřejné moci nebo mezinárodní organizaci, aby něco konala, opominula nebo trpěla,

a) provede útok ohrožující život nebo zdraví člověka s cílem způsobit smrt nebo těžkou újmu na zdraví,
b) zmocní se rukojmí nebo provede únos,
c) zničí nebo poškodí ve větší míře veřejné zařízení, dopravní nebo telekomunikační systém, včetně informačního systému, pevnou plošinu na pevninské mělčině, energetické, vodárenské, zdravotnické nebo jiné důležité zařízení, veřejné prostranství nebo majetek s cílem ohrozit tím lidské životy, bezpečnost uvedeného zařízení, systému nebo prostranství anebo vydat majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu,
d) naruší nebo přeruší dodávku vody, elektrické energie nebo jiného základního přírodního zdroje s cílem ohrozit tím lidské životy nebo vydat majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu,
e) zmocní se letadla, lodi nebo jiného prostředku osobní či nákladní dopravy nebo nad ním vykonává kontrolu, anebo zničí nebo vážně poškodí navigační zařízení nebo ve větším rozsahu zasahuje do jeho provozu nebo sdělí důležitou nepravdivou informaci, čímž ohrozí život nebo zdraví lidí, bezpečnost takového dopravního prostředku anebo vydá majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu,
f) nedovoleně vyrábí nebo jinak získá, přechovává, dováží, přepravuje, vyváží či jinak dodává nebo užije výbušninu, jadernou, biologickou, chemickou nebo jinou zbraň, anebo provádí nedovolený výzkum a vývoj jaderné, biologické, chemické nebo jiné zbraně nebo bojového prostředku nebo výbušniny zakázané zákonem nebo mezinárodní smlouvou, nebo
g) vydá lidi v obecné nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví nebo cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu tím, že způsobí požár nebo povodeň nebo škodlivý účinek výbušnin, plynu, elektřiny nebo jiných podobně nebezpečných látek nebo sil nebo se dopustí jiného podobného nebezpečného jednání, nebo takové obecné nebezpečí zvýší nebo ztíží jeho odvrácení nebo zmírnění [...]

zdroj: Zákon č. 40/2009 Sb., § 311 – Teroristický útok

V českém právu jsem termín atentát a jeho definici nenašel, což nepopírám, může být i moje chyba. Na Wikipedii se píše: „Atentát (z lat. attentare – pokoušet se) je pokus o zabití, útok na život významné osoby provedený z politických důvodů“. Odmítám pojetí, kdy atentát spadá pod definici teroristického činu. Žádný teroristický čin není morálně ospravedlnitelný, zatímco atentát - jak jsme si dříve ukázali - ano.

Dnes je také většina politických atentátů, na rozdíl od teroristických činů, utajených. Většinou jsou skryté za nějakou (smrtelnou) nehodu či přírodním neštěstím. Pochybnost v Československu v tomto smyslu vyvolaly smrtelné „nehody“ Milana Rostislava Štefánika (ZDE), Jana Masaryka ZDE a Alexandra Dubčeka, (ZDE), které mohly být stejně dobře i atentátem. Není třeba dodávat, že v tomto případě atentátník nesmí být ani prozrazen ani zajat.

Odborníci na různých webech tvrdí, že při přípravě utajeného atentátu, je účelné využít buď:

  • někoho, kdo umí pracovat s jedy (sem spadá i uštknutí hadem, předávkování či záměna léku, který oběť užívá);
  • služeb chemiků ovládajících Nervově paralytické látky, jako je Polonium 210, Novičok a další, blíže viz ZDE;
  • c) služeb nájemného odstřelovače, zabijáka, nejčastěji z Balkánu;

    d) odborníky na aranžování nehod, neštěstí. Nejjednodušší nehodou je nafilmovat pád z 20 a více metrů na tvrdý povrch. Padat se dá z výtahové šachty, schodiště, okna, balkonu. Možný je i zásah elektrickým proudem, náhodné utopení, apod. Odborníci hrubě nedoporučují fingovat ani dopravní nehodu, ani požár, protože metody na odhalování podvodů používané policií a hasiči jsou velmi sofistikované a viníci bývají často odhaleni;

    e) odborníka na plánování atentátů. Každý atentát musí být dobře naplánovaný, včetně svedení vyšetřovatelů na falešnou stopu. V Čechách je užitečné na místě atentátu zanechat třeba krabičku ruských cigaret a viník je předem jasný.

    Blíží se doba renesance atentátů v ĆR?

    Není vyloučené, že v krajním případě ano. Bohužel se znovu objevují politici, kteří nepracují ani ve prospěch svých voličů ani své vlasti. Atentát by nikdy nemohl zažít renesanci, pokud by takový politik šel řádně odvolat, což nejde! A o nějakém dobrovolném odstoupení vysokého politika z funkce si můžeme nechat jen zdát. Zakopaný pes je v tom, že český volič má právo si svého zastupitele zvolit, nikoliv však už odvolat! A to je, podle mého soudu, velká chyba.

    Na závěr se sluší ocitovat slavnou Smolíkovu větu z filmu Vyšší princip: Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem.“ Ptám se: „platí tento výrok i pro současnost“?

    Autor: Vít Klíma | pátek 28.12.2018 8:21 | karma článku: 14.82 | přečteno: 868x

    Další články blogera

    Vít Klíma

    Mladí, přijeďte pomoci osídlit Gázu

    Škarohlídi tvrdí, že Izrael za nepřiměřenou odvetu v Gáze tvrdě zaplatí. Částečně určitě ano, ale na druhé straně se stane přitažlivější pro naši mládež. Mládež z různých zemí, která dobrovolně přijde svému státu na pomoc!

    20.12.2023 v 14:05 | Karma článku: 17.47 | Přečteno: 373 | Diskuse

    Vít Klíma

    Propluje či nepropluje EU mezi Scyllou a Charybdou?

    Evropa dnes proplouvá mezi vnitřními sociálními otřesy a další vlnou migrace. Specifikou této migrační vlny je, že migrantům nejde ani tak o „dobré bydlo“, jako primárně potrestat nás, Evropany za naši věrolomnost.

    7.12.2023 v 11:05 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 142 | Diskuse

    Vít Klíma

    Přesídlí část Palestinců do provincie Al – Anbar?

    Bylo, nebylo, jednoho krásného dne přijeli do Izraele jednat zástupci provincie Al – Anbar. Bez mučení přiznávám, že jsem zpočátku vůbec nevěděl, že taková provincie vůbec existuje. Pojďme si ji nejprve představit ...

    30.11.2023 v 10:27 | Karma článku: 10.26 | Přečteno: 161 | Diskuse

    Vít Klíma

    S Izraelci je lepší obchodovat, než válčit

    Chcete-li v Izraeli postavit průplav mezinárodního významu, pak musí být maximálně bezpečný. Izrael se tak - za každou cenu - musí zbavit teroristů, a to i za pomoci svých arabských spojenců.

    21.11.2023 v 10:04 | Karma článku: 20.88 | Přečteno: 409 | Diskuse

    Další články z rubriky Politika

    Jiří Žamboch

    Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

    Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

    28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

    Jan Pavelec

    ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

    Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

    28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 161 | Diskuse

    Jan Bartoň

    Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

    Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

    28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 579 | Diskuse

    Petr Duchoslav

    Ruský břeh Roberta Fica

    Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

    27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

    Petr Štrompf

    Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

    Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

    26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
    Počet článků 229 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 886

    Autor je Mezinárodní realitní konzultant a symatizant DiEM 2025 (diem25.og).

    Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

    Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

    Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

    Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

    Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

    Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

    Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

    Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

    Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

    S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...