Stalin by nikdy nedovolil, aby se Rusko stalo “fackovacím panákem“

23. 04. 2018 11:00:52
Noviny Gazeta Wyborcza píší, že po té co Vladimír Putin nezabránil útoku koalice v Sýrii, se na sociálních sítích ocitl pod palbou svých spoluobčanů za to, že je příliš "měkký". Někteří říkají, že to pro Rusko byla strašná facka.

Další si stěžovali: "bombardují a budou bombardovat a Rusko v reakci svolá brífink. Umíme jen žvanit. Putin zklamal, už ho nebudu volit. Ukázal se slabý“. Těžko se těmto rozčileným hlasům divit. Místo armádou veřejně slibovaných sestřelů Rusové nechali Syřany bránit se americkým raketám zbraněmi protivzdušné obrany vyrobenými ještě v dřevních dobách Sovětského svazu. Podle zdrojů Pentagonu všechny střely zasáhly cíle, zatímco Rusko tvrdí, že z celkového počtu 103 se syrské protivzdušné obraně podařilo sestřelit 71 raket. Podle Pentagonu byla syrská PVO aktivní, ale její antirakety vylétly až po přeletu amerických raket. Jde o klasickou situaci „slova proti slovu“, takže kde leží pravda je těžko říci. Putinovi skalní přívrženci proti obvinění z nečinnosti argumentují tím, že Sýrie za rozpoutání atomové války rozhodně nestála a Vladimíra Putina líčí jako odpovědného státníka, který nedovolil rozpoutání III. světové války. Jistě se mohu mýlit, ale pokud už Rusové veřejně vyhrožovali sestřelením amerických raket a nic neudělali, pak je jejich budoucí odstrašování méně věrohodné, respektive plave na vodě.

Konec konců to není to poprvé, co Vladimír Putin neodvedl dobrou práci. Kdyby při vpádu Gruzie do Ruska byl jeho na místě vůdce typu Stalina, dobil by Tbilisi, Saakvašviliho pověsil na první větev a nastolil Rusku nakloněnou vládu. Majdan by skončil pod úderem ruských parašutistů během jednoho dne a Porošenko - jako pučista - dostal kulku do hlavy a bylo by vymalováno. Na ruském zadním „dvorku“ by si vůdce typu Stalina udělal pořádek. J. F. Kennedy v případě „Kubánské krize“ si na jejich dvorku také dokázal „udělat pořádek“. Putin bohužel ne, a proto je často pojímám jako slabý vůdce a Rusko se dostalo do pozice bitého psa, na něhož si vždy nějaká hůl najde. Stalin by to nikdy nedovolil.

Připomínám v této souvislosti, že všemi vysmívaný a opovrhovaný severokorejský vůdce Kim Čong Un svým neústupným přístupem nakonec donutil Američany k tomu, aby s ním jednali. Kuba odolala sankcím desítky let a Američanům nakonec také nezbyla žádná jiná možnost, než s ní zahájit proces smiřování, protože hrozilo, že tam Vladimír Putin obnoví vojenské základny. Zkušenosti ukazují, že Američané přijdou k rozumu až ve chvíli, kdy zjistí, že hrozby, rakety a sankce s protivníkem nepohnou.

Konec konců se příliš nevyznamenal ani Donald Trump, který útok na Sýrii vytroubil do světa i na svém twitterovém účtu. Přiznejme si, že twitter vznikl kvůli tomu, abychom se s kamarády domluvili, kdy půjdeme na pivo, sešli se přítelkyní či manželkou, a ne kvůli tomu, aby se jeho prostřednictvím oznamoval válečný útok. Rusové i Syřané tak dostali dost času, aby se na něj připravili. „Potrestání“ Bašíra Asada tak připomínalo něco mezi komedií a fraškou. Vysvětlení je jednoduché: pozice Donalda Trumpa na domácí scéně je velmi slabá a Trump je nucený činit obrovské ústupky domácím neokonzervativním elitám, které jsou orientovány silně protirusky. Pokud už použití raket v Sýrii prezident Trump slíbil, neměl jinou možnost než je odpálit.

A co říci na závěr? Třetí světová válka určitě nebude, protože severokorejský vůdce Kim Čong Un se už zklidnil a nabízí světu mírovou ratolest a Rusové se s Američany vždy nějak domluvili. Reálně lze očekávat válku mezi šííty a sunnity o nadvládu nad Středním východem a na tu bychom se měli dobře připravit. Bude do ní zataženo jak Rusko, tak i NATO a Izrael. Máme se na co těšit.

Autor: Vít Klíma | pondělí 23.4.2018 11:00 | karma článku: 20.90 | přečteno: 1047x

Další články blogera

Vít Klíma

Mladí, přijeďte pomoci osídlit Gázu

Škarohlídi tvrdí, že Izrael za nepřiměřenou odvetu v Gáze tvrdě zaplatí. Částečně určitě ano, ale na druhé straně se stane přitažlivější pro naši mládež. Mládež z různých zemí, která dobrovolně přijde svému státu na pomoc!

20.12.2023 v 14:05 | Karma článku: 17.47 | Přečteno: 373 | Diskuse

Vít Klíma

Propluje či nepropluje EU mezi Scyllou a Charybdou?

Evropa dnes proplouvá mezi vnitřními sociálními otřesy a další vlnou migrace. Specifikou této migrační vlny je, že migrantům nejde ani tak o „dobré bydlo“, jako primárně potrestat nás, Evropany za naši věrolomnost.

7.12.2023 v 11:05 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 142 | Diskuse

Vít Klíma

Přesídlí část Palestinců do provincie Al – Anbar?

Bylo, nebylo, jednoho krásného dne přijeli do Izraele jednat zástupci provincie Al – Anbar. Bez mučení přiznávám, že jsem zpočátku vůbec nevěděl, že taková provincie vůbec existuje. Pojďme si ji nejprve představit ...

30.11.2023 v 10:27 | Karma článku: 10.26 | Přečteno: 161 | Diskuse

Vít Klíma

S Izraelci je lepší obchodovat, než válčit

Chcete-li v Izraeli postavit průplav mezinárodního významu, pak musí být maximálně bezpečný. Izrael se tak - za každou cenu - musí zbavit teroristů, a to i za pomoci svých arabských spojenců.

21.11.2023 v 10:04 | Karma článku: 20.88 | Přečteno: 409 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 135 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.38 | Přečteno: 549 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 521 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 229 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 886

Autor je Mezinárodní realitní konzultant a symatizant DiEM 2025 (diem25.og).

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...