Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hloupý Honza a chytrá vláda?

Pokud si Slované nedokáží vládnout, proč to nenechají na jiných? V našem případě například na nájemní vládě....

Charakteristické rysy každého národa se promítají i do jeho národních pohádek. V Čechách je jedním z pohádkových hrdinů Hloupý Honza. Jda do světa, obvykle potká kouzelného dědečka, rozdělí se s ním o maminčiny buchty a cesta ke kralování jest mu dokořán otevřena. Problém začíná v momentě, kdy kouzelného dědečka mine a ukáže se, že ani jeho jeho dobré srdce ani buchty k vládnutí nestačí.

Smutným důsledkem pak je, že česká vláda „vydrží“ v průměru dva roky a následně se bratři Slované mezi sebou natolik rozhádají, že už spolu nedokážou dovládnout. Sobotkova vláda je od roku 1992 třináctou v pořadí a z toho sedmá, která může skončit předčasně. Ani výsledky vlády Slovanů nejsou nijak oslnivé: budování komunismu skončilo fiaskem a budování kapitalismu též. Vlivné zahraniční banky typu JP Morgan dnes vyřazují Českou republiku ze skupiny vyspělých zemí a zařazují ji do skupiny „emerging markets“ (rozvojových zemí). Důvodem je výše příjmu na hlavu, která se poslední tři po sobě jdoucí roky pohybuje pod úrovní stanovenou pro vyspělé země.

Co s tím? Jared Kushner, který má na starosti rekonstrukci tamní vlády, píše: „…. Budoucí americká vláda by měla fungovat stejně efektivně jako velká americká firma - ve prospěch našich zákazníků, jimiž jsou občané“. Zařídit v české kotlině stejně úspěšnou a efektivní vládu, jakou plánují Američané, není nic složitého. Zaprvé, do vlády se najmou místo politiků odborníci a za druhé, stejně jako nová americká vláda chce podporovat především americké výrobce i najatá česká (neslovanská) vláda začne nabízet investiční pobídky především firmám s domorodými vlastníky. Czech Made first! Sečteno a podtrženo: Hloupý Honza by neměl usilovat o to vládnout a stát se králem; na oplátku by se měl podstatně lépe, než kdyby si vládl sám.

Nájemní vláda?

Racionálním způsobem poskládání české vlády může být princip „najaté“ profesionální vlády Český prezident je přímo volený občany, takže by mohl, spolu s parlamentem, vybrat a najmout předsedu vlády i jednotlivé ministry, jako zaměstnance státu. Samozřejmě by nesli odpovědnost za své rozhodování, a pokud by „vládli“ špatně, lze je kdykoliv snadno propustit, aniž by nastala vládní krize. Vláda by mohla od prvního momentu pracovat a fungovat racionálně a zároveň by odpadly pravidelné „politické“ třenice, což by vedlo k její dlouhodobější stabilitě.

V ČR je řádově 8 mil voličů a zhruba 70 – 80% zákonů přichází z EU. Stačil-li by Čechům jeden poslanec na 800 000 voličů, v parlamentě by jich mohlo zasednout pouze osmdesát, což mi připadá naprosto dostatečný počet. Navíc kvůli 80 poslancům a 81 senátorům nemá smysl platit politické strany, ale poslanci i senátoři by mohli být vybíráni například losem. Nevidím důvodu, proč by nemohli sídlit a pracovat v jedné v jedné budově a zákony probírat a schvalovat společně. Daňové poplatníky by to přišlo mnohem levněji a elegantně bychom se zbavili i politických stran.

Soudy i prokuratura už nemohou pracovat hůře než dnes. Risknul bych to a oběma bych poskytl samosprávu. Samozřejmě by to vše znamenalo změnu Ústavy. Pokud Vám čeští ústavní právníci budou tvrdit, že to takhle nejde, neposlouchejte je, protože se ani nedokážou dohodnout, zda demise premiéra znamená jen jeho samého či celé vlády! Národ potřebuje Ústavu adekvátní svým schopnostem řídit stát.  Češi mají na výběr – vládnout si sami a potácet se od jedné vládní krize ke druhé, jako doposud, nebo si najmout profesionály. Co je milejší vám, laskaví čtenáři?

Federální vláda Německé (dříve Evropské) unie

Konkurenční variantou nájemní vlády je přijetí Eura (a přistoupení k eurozóně), respektive tvrdému jádru Německé unie a nechat za sebe vládnou Berlín (Brusel). Základní rozdíl mezi oběma variantami je, že zatímco při „najímané vládě“ mohou Češi ovlivnit její složení, v případě německé (evropské vlády) nijak neovlivní, kdo jim bude z Berlína vládnout. Osobně bych z tohoto důvodu raději preferoval druhou variantu – nájemní vlády. A co vy, vážení čtenáři?

Autor: Vít Klíma | pátek 12.5.2017 12:08 | karma článku: 18,34 | přečteno: 723x
  • Další články autora

Vít Klíma

Mladí, přijeďte pomoci osídlit Gázu

Škarohlídi tvrdí, že Izrael za nepřiměřenou odvetu v Gáze tvrdě zaplatí. Částečně určitě ano, ale na druhé straně se stane přitažlivější pro naši mládež. Mládež z různých zemí, která dobrovolně přijde svému státu na pomoc!

20.12.2023 v 14:05 | Karma: 17,47 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Propluje či nepropluje EU mezi Scyllou a Charybdou?

Evropa dnes proplouvá mezi vnitřními sociálními otřesy a další vlnou migrace. Specifikou této migrační vlny je, že migrantům nejde ani tak o „dobré bydlo“, jako primárně potrestat nás, Evropany za naši věrolomnost.

7.12.2023 v 11:05 | Karma: 10,43 | Přečteno: 142x | Diskuse

Vít Klíma

Přesídlí část Palestinců do provincie Al – Anbar?

Bylo, nebylo, jednoho krásného dne přijeli do Izraele jednat zástupci provincie Al – Anbar. Bez mučení přiznávám, že jsem zpočátku vůbec nevěděl, že taková provincie vůbec existuje. Pojďme si ji nejprve představit ...

30.11.2023 v 10:27 | Karma: 10,26 | Přečteno: 161x | Diskuse

Vít Klíma

S Izraelci je lepší obchodovat, než válčit

Chcete-li v Izraeli postavit průplav mezinárodního významu, pak musí být maximálně bezpečný. Izrael se tak - za každou cenu - musí zbavit teroristů, a to i za pomoci svých arabských spojenců.

21.11.2023 v 10:04 | Karma: 20,88 | Přečteno: 410x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Ukrajina a Hamás nás stáhnou ke dnu

V určitém stádiu životnosti domu se musíme smířit s tím, že se jej už nevyplatí opravit, ale výhodnější je postavit nový. Platí to i o českém státu, který války stáhnou ke dnu.

8.11.2023 v 9:19 | Karma: 18,78 | Přečteno: 315x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 897x
Autor je Mezinárodní realitní konzultant a symatizant DiEM 2025 (diem25.og).

Seznam rubrik