Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průzkum názorů izraelské mládeže

Mezi ČR a Izraelem panují velmi dobré vztahy. Pro ty, kteří se o ně zajímají, přetiskuji stejnojmenný článek, který jsem převzal z ertz.cz Odpovědi studentů středních škol mohou naznačit, kam se izraelská společnost bude ubírat.

Politická orientace a vztah k Izraeli

Jaké máš politické názory?

59 procent – pravicové, 23 procent – politický střed, 13 procent – levicové, 5 procent se nevyjádřilo.

Máš rád Izrael?

85 procent – mám ho rád, mám ho velmi rád.

15 procent – nemám ho rád.

Při analýze odpovědí podle politické orientace dotázaných vyplynulo, že 90 procent pravicově orientované mládeže odpovědělo, že má rádo Izrael. Mládež zastávající názory politického středu má ráda Izrael z 85 procent a levicově orientovaná mládež má ráda Izraele z 68 procent.

Vidíš svou budoucnost v Izraeli?

89 procent dotázaných – ano. 11 procent – ne.

Chceš sloužit v izraelské armádě?

88 procent dotázaných – ano. 12 procent – ne. 96 procent chlapců chce narukovat do armády. U dívek to bylo pouze 80 procent. Nejvyšší procento (98 %) dotázaných, kteří chtějí sloužit v IDF patří k těm, kteří zastávají názory politického středu. 93 procent levicově orientovaných chce sloužit a 88 pravicově orientovaných chce sloužit. 17 procent nechce sloužit v armádě (včetně zbožných dívek, které mají možnost sloužit v civilní náhradní službě).

Nejpopulárnější jednotka IDF, kde by chtělo 27 procent dotázaných sloužit je rozvědka (Modi’in), dále letectvo – 15 procent, různé pluky pěšího vojska – 13 procent, Sajeret a zvláštní jednotky – 6 procent, počítačové jednotky a boj proti počítačovému terorismu – 6 procent, vojenská zdravotnická služba – 5 procent, válečné námořnictvo – 4 procenta.

Důvěřuješ izraelské armádě – IDF?

76 procent odpovědělo ano, 24 procent odpovědělo, že nedůvěřuje. Nejvíce důvěřují pravicově orientovaní mladí – 88 procent, pak mající názory politického středu – 83 procent a levicově orientovaní – 70 procent.

Důvěřuješ soudům?

59 procent odpovědělo – ano, 41 procent soudům nedůvěřuje. Z pravicově orientovaných respondentů důvěřuje soudům pouze 51 procent a 49 procent jim nedůvěřuje. Z mládeže mající názory politického středu důvěřuje soudům 72 procent a z levicově orientované mládeže 76 procent.

Důvěřuješ policii?

Důvěřuji – 57 procent dotázaných, nedůvěřuji – 43 procent respondentů. Z pravicově orientovaných důvěřuje policii 58 procent, ze středo-politicky orientovaných důvěřuje policii 57 procent a z levicově orientovaných respondentů pouze 43 procent důvěřuje policii a 57 procent ne.

Důvěřuješ vládě?

43 procent důvěřuje a 57 nedůvěřuje. 47 procent pravicově orientovaných důvěřuje vládě, 42 procent podporujících politický střed a pouze 33 procent levicově orientovaných důvěřuje vládě.

Důvěřuješ sdělovacím prostředkům?

38 procent – ano, 62 procent – ne. Z pravicově orientovaných důvěřuje sdělovacím prostředkům pouze 28 procent. Ze středopoliticky a levicově orientovaných respondentů důvěřuje sdělovacím prostředkům 52 procent a 48 procent nedůvěřuje.

Důvěřuješ Knesetu (izraelskému parlamentu)?

Důvěřuji – 30 procent. Nedůvěřuji 70 procent. U mládeže pravicové orientace je důvěra v poslance Knesetu padesátiprocentní. U levicové mládeže je to pouze 30 procent a u respondentů klonících se k politickému středu je důvěra v poslance Knesetu na 27 procentech.

Co je v Izraeli nejlepší?

63 procent odpovědělo, že rodinná atmosféra, 11 procent považuje za nejlepší armádu, 10 procent uvedlo, že nejlepší je židovský stát. Konečně 6 procent uvedlo, že nejlepší (nejhezčí) jsou v Izraeli příroda a krajina.

Co je nejhorší v Izraeli?

Bezpečnostní situace – 38 procent, vedení země – 12 procent, korupce – 11 procent, hospodářská situace – 8 procent, nervozita a násilí – 7 procent, rasismus – 7 procent, nejednotnost národa – 7 procent. K dalším zajímavým odpovědím se řadí například to, že 6 procent dotázaných uvedlo jako nejhorší v Izraeli izraelskou levici, 5 procent považuje za nejhorší v Izraeli Araby, 4 procenta považují za nejhorší izraelský soudní systém a pouze 1,3 procenta uvedlo, že nejhorší je pravice a pravicoví extremisté.

  1. Aktuální problémy

Je naděje na urovnání konfliktu s Palestinci?

Není naděje nebo velmi malá, odpovědělo 82 procent. Je naděje na urovnání konfliktu, odpovědělo 18 procent mladých. 93 procent pravicově orientovaných, 75 procent tíhnoucích k politickému středu a 35 procent levicově orientovaných nevidí naději na urovnání konfliktu. Z těch, kteří odpověděli, že není naděje na urovnání konfliktu s Palestinci, odpověděli na dotaz „kdo za to může“, takto: 51 procent dotázaných dává vinu Palestincům za současný stav, 42 procent odpovědělo, že obě strany mají vinu na současném stavu a pouze 2 procenta dotázaných viní Izrael. 5 procent dotázaných na otázku neodpovědělo.

Má se poskytnout lékařská pomoc raněnému teroristovi?

Ne – odpovědělo 60 procent, ano – odpovědělo 29 procent a 11 procent dotázaných neodpovědělo na dotaz. Dívky byly radikálnější. Pouze 25 procent jich odpovědělo „ano“ oproti 32 procentům chlapců. Mezi levicovou mládeží je pro poskytnutí lékařské pomoci 70 procent a proti pouze 14 procent. Svůj názor nevyslovilo 16 procent dotázaných.Mezi mládeží podporující politický střed je pro poskytnutí lékařské pomoci 36 procent a proti 48 procent. Mezi pravicově orientovanou mládeží je většina, 76 procent proti poskytnutí lékařské pomoci a jen 17 procent je pro.

Má jít před soud voják, který zastřelil teroristu, jenž byl již odzbrojen?

Ne – odpovědělo 60 procent dotázaných. Ano – odpovědělo 30 procent a 10 procent neodpovědělo na dotaz. Také zde jsou dívky radikálnější. 63 procent dívek odpovědělo „ne“ oproti 57 procentům chlapců. Z pravicově orientované mládeže odpovědělo „ne“ 75 procent oproti 16 procentům, kteří odpověděli „ano“. 9 procent nemá názor. Z mládeže podporující politický střed odpovědělo „ne“ 50 procent a 35 procent odpovědělo „ano“. Z levicově orientované mládeže odpovědělo „ano“ 81 procent a jen 8 procent řeklo „ne“.

Mají mít izraelští Arabové svou reprezentaci v Knessetu?

52 procent dotázaných si myslí, že ano oproti 48 procentům odmítajících. Z pravicově orientované mládeže si myslí 63 procent, že by Arabové neměli mít své představitele v Knessetu. Tentýž názor má 31 procent mládeže podporující politický střed a ztotožňuje se s ním pouze 7 procent levicově orientované mládeže.

Je izraelská armáda nejmorálnější armádou na světě?

85 procent odpovědělo „ano“ a pouze 15 procent odpovědělo „ne“. Pravicově orientovaných odpovědělo „ano“ 92 procent, podporujících politický střed odpovědělo „ano“ 85 procent a z levicově orientované mládeže odpovědělo „ano“ pouze 52 procent.

Je podle tvého názoru dobré zemřít za naši zemi?

Celkem 65 procent odpovědělo „ano“ a 35 procent odpovědělo „ne“. Z pravicově orientovaných odpovědělo „ano“ 76 procent, z podporujících politický střed odpovědělo „ano“ 55 procent a z levicově orientovaných odpovědělo „ano“ pouze 38 procent.

  1. Všeobecné znalosti

Četl jsi knihu během posledního půlroku?

68 procent „ano“, 32 procent „ne“. Dívky čtou více. 79 procent dívek četlo v posledním půlroce knihu oproti 57 procentům chlapců.

Uveď čtyři jména izraelských spisovatelů.

21 procent dotázaných uvedlo čtyři a více správných jmen, 22 procent uvedlo tři správná jména, 30 procent uvedlo 2 správná jména, 17 procent uvedlo jedno správné jméno a 10 procent neuvedlo žádné správné jméno.

Uveď jména pěti sídel v Galileji.

14 procent uvedlo správně jména pěti sídel, 9 procent uvedlo správně čtyři sídla, 10 procent uvedlo správně tři sídla, 19 procent uvedlo správně dvě sídla a 16 procent uvedlo správně jméno jednoho sídla v Galileji. 32 procent dotázaných neuvedlo správně ani jedno jméno sídla v Galileji. Celkem nedokázalo zcela správně odpovědět na otázku 86 procent studentů 11. a 12. tříd.

Jmenuj pět ministrů, kteří působí v současné vládě.

15 procent dotázaných jmenovalo správně pět ministrů, 16 procent jmenovalo správně čtyři ministry, 18 procent správně jmenovalo tři ministry, 13 procent uvedlo správně jména dvou ministrů a 17 procent jméno jednoho ministra. 21 procent neuvedlo správně ani jedno jméno současného ministra izraelské vlády. Celkem nedokázalo zcela správně odpovědět na otázku 85 procent studentů.

        4. Studium

Jak si vážíš svých učitelů?

75 procent dotázaných odpovědělo, že si svých učitelů váží nebo velmi váží. 25 procent si svých učitelů neváží.

Jaké povolání si chceš vybrat do budoucna?

25 procent – počítače, hi-tech, 10 procent – lékař, 6 procent – učitel, 5 procent – inženýr, 4 procenta – advokát, 4 procenta – psycholog, 3 procenta – voják z povolání. Většina studentů, kteří chtějí pracovat v hi-techu jsou chlapci – 37 procent a pouze 14 procent dívek. Naopak, většina dívek chce být lékařkami – 15 procent, oproti chlapcům, kterých chce být lékaři pouze 5 procent .Zajímavé je i to, že 2 procenta mládeže chce být politiky a 2 procenta chce pracovat ve sdělovacích prostředcích.

  1. Jak tráví svůj volný čas a jaké pořady sledují ve volném čase

Jaké zábavě dáváš přednost?

43 procent dává přednost zábavě s kamarády, 22 procent – sport, 21 procent – doma sleduje televizi a videa, 18 procent – počítač a internet, 12 procent – hudba, zpěv a tanec, 7 procent – restaurace a kavárny, 5 procent – oslavy, 2 procenta – kino, 1 procento – zábava s rodinou.

Zajímáš se o aktuální dění ?

78 procent – ano, 22 procent – ne. Pokud to posuzujeme podle politických názorů mládeže, tak nejvíce se o zprávy zajímá levicová mládež – 86 procent, potom pravicově orientovaná mládež – 78 procent a mládež tíhnoucí k politickému středu – 75 procent.

Kolik hodin denně strávíš na sociálních sítích?

18 procent – více než šest hodin, 18 procent – čtyři až pět hodin, 40 procent – dvě až tři, 17 procent – hodinu a 7 procent – vůbec nesurfuje.

Zabývaš se také dobrovolnou prací pro společnost?

55 procent odpovědělo „ano“ a 45 procent odpovědělo „ne“. 22 procent mládeže pracuje jako vedoucí v různých dětských a mládežnických organizacích (Noar oved ve-lomed, skauti, Benej Akiba, Hashomer haca’ir, Ezra…), 5 procent pracuje v nemocnicích a domovech důchodců, 5 procent pracuje v organizacích pomáhajících sociálně slabým lidem, 5 procent doučuje děti a pomáhá jim s přípravou do školy i mimo školu, 5 procent je dobrovolníků v Magen David Adom (obdoba Červeného kříže) a 2 procenta pracují dobrovolně v organizacích chránících zvířata.

Autor: Vít Klíma | středa 27.4.2016 18:04 | karma článku: 19,38 | přečteno: 722x
  • Další články autora

Vít Klíma

Mladí, přijeďte pomoci osídlit Gázu

Škarohlídi tvrdí, že Izrael za nepřiměřenou odvetu v Gáze tvrdě zaplatí. Částečně určitě ano, ale na druhé straně se stane přitažlivější pro naši mládež. Mládež z různých zemí, která dobrovolně přijde svému státu na pomoc!

20.12.2023 v 14:05 | Karma: 17,47 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Propluje či nepropluje EU mezi Scyllou a Charybdou?

Evropa dnes proplouvá mezi vnitřními sociálními otřesy a další vlnou migrace. Specifikou této migrační vlny je, že migrantům nejde ani tak o „dobré bydlo“, jako primárně potrestat nás, Evropany za naši věrolomnost.

7.12.2023 v 11:05 | Karma: 10,43 | Přečteno: 143x | Diskuse

Vít Klíma

Přesídlí část Palestinců do provincie Al – Anbar?

Bylo, nebylo, jednoho krásného dne přijeli do Izraele jednat zástupci provincie Al – Anbar. Bez mučení přiznávám, že jsem zpočátku vůbec nevěděl, že taková provincie vůbec existuje. Pojďme si ji nejprve představit ...

30.11.2023 v 10:27 | Karma: 10,26 | Přečteno: 161x | Diskuse

Vít Klíma

S Izraelci je lepší obchodovat, než válčit

Chcete-li v Izraeli postavit průplav mezinárodního významu, pak musí být maximálně bezpečný. Izrael se tak - za každou cenu - musí zbavit teroristů, a to i za pomoci svých arabských spojenců.

21.11.2023 v 10:04 | Karma: 20,88 | Přečteno: 410x | Diskuse| Politika

Vít Klíma

Ukrajina a Hamás nás stáhnou ke dnu

V určitém stádiu životnosti domu se musíme smířit s tím, že se jej už nevyplatí opravit, ale výhodnější je postavit nový. Platí to i o českém státu, který války stáhnou ke dnu.

8.11.2023 v 9:19 | Karma: 18,78 | Přečteno: 315x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 897x
Autor je Mezinárodní realitní konzultant a symatizant DiEM 2025 (diem25.og).

Seznam rubrik